sâmbătă, 21 aprilie 2012

mamii/mamei

        Se întâmplă să auzim/să citim exprimări ca: Fata mamii a venit acasă. Mamii sau mamei? Cum ne dăm seama care este forma corectă? Nu e greu deloc. Trebuie să ne gândim la forma de plural a cuvântului, regulă care se aplică în toate situațiile incerte: o mamă/două mame - mame - mamei, fete - fetei etc.

4 comentarii:

  1. regula are si exceptii, de ex.: un tata - doi tati / dar: "al tatei" este un sg. gen. acceptat, ca si "al tatii". Vezi DEX si alte dictionare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice regulă are şi excepţii. Tocmai de aceea există dicţionare. Pentru astfel de situaţii, verificaţi DOOM2. DEXul este explicativ. Mulţumesc pentru sugestii!

      Ștergere
  2. Ambele forme sunt corecte, asa cum este prcizat si in mai multe dictionare mai noi si mult mai vechi. Limba este ceva viu, un sirop care fermenteaza permanent. Multe forme sunt abandonate in timp dar asta nu inseamna ca nu sunt corecte. Orice dictionar si indreptar este facut de oameni si de aceea autorii nu cad de acord intotdeauna cand cineva incearca o catalogare strict binara (bun-rau). Cu exceptia greselilor evidente de gramatica pe care toata lumea le recunoaste ca atare, sa nu uitam totusi ca limba romana pe care o vorbeste acest popor a fost creata de popor si nu de lingvisti. Lingvistii observa, studiaza, recomanda. Sa nu cadem in eroarea latinistilor ca Treboniu Laurian, Cipariu ori Aron Pumnul, lingvisti reputati si admirabili de altfel, dar ale caror excese de latinizare si "purificare" au produs cuvinte ridicole nenascute de limba vie vorbita de popor si in consecinta respinse de vorbitori.

    RăspundețiȘtergere